This modernist home is set into a south-facing slope overlooking the Willamette valley. The house, designed by Rick Potestio, is designed as a series of interlocking bands stepping down the hill and is graded into the hillside to seem like a natural extension of the surrounding slope. Between the garage and the house stands an enormous and ancient Oregon white oak. We proposed a bridge between the garage and house in order to protect the tree and extend the lines of the house out into the landscape. The overall effect is a simplicity that complements the architecture. Planting around the house and garage features a simple palette of tough native and drought-tolerant shrubs, groundcovers, and grasses arranged in bands and broad swaths.

At the heart of the house, a small courtyard garden features lush, shade loving perennials beneath a grove of native vine maples. Windows on all sides incorporate this ever-changing garden space into the life of the home.

PROJECTSBefore and After gardensstairs, water features, paving, planting design, garden architecture
ContemporaryModern RanchWoodland EntryGardener's GardenGeorgetownSchoolsA Maine IslandJapanese InspiredOutdoor LivingMediterraneanPool GardenSustainableCommercialNative OakTapestry

∗ click to view projects
Native Oak